Chili Fried Potatoes البطاطا الحرة

This recipe is an amazing twist to fried potatoes, rich in flavors and aromas. I will not pretend that it's healthy, but hey, we can allow ourselves to have some carbs and fried foods from time to time. The potatoes in this recipe are cut into cubes and double fried to get a beautiful golden color. To this beautiful gold color we add the green from fresh coriander and red from the sweet paprika to get one of the most appealing dishes.

As simple as it is in its number of ingredients and preparation method, this recipe takes a wonderful place on the Lebanese table as one of the most popular hot mezzas.

chili fried potatoes
Servings (4 persons)
Ingredients:

4 medium russet potatoes
10 garlic cloves
1/2 Fresh coriander bouquet
1/2 teaspoon salt
1 1/2 tablespoons sweet paprika
4 tablespoons Olive oil
Pinch white pepper
1/4 teaspoon chili powder
4 cups vegetable oil for frying


















Directions:

1-Prepare a frying pan, pour in it the 4 cups of vegetable oil, and preheat on medium heat.
Meanwhile, start peeling the potatoes. Wash off the dirt. Cut into rough cubes (around 2 cm).
Recipes
2- These cubes will be double fried for a better golden color and a crispier texture. So at first, in heated oil of 140 C (285 F), fry the potato cubes until a deep yellow crust is formed (before it turns gold). Drain them for 5 minutes in a metal strainer. 
Then, dip the drained fried potatoes in the oil again when its temperature reaches 175 C (350 F) and fry them until they gain a rich golden color.
Recipes
3- Put the double fried potatoes in the metal drainer again until all the excess of oil is drained. 

**Prepare the ingredients for cooking:
Coriander: Assemble the coriander in a small bouquet by removing the yellow and dried leaves. Soak the assembled bouquet in water, white vinegar and salt for 5 minutes. Rinse, and drain them on a dish towel for 3 minutes.
Chop them roughly using a large sharpened kitchen knife.

Garlic: Peel the garlic cloves, and dice them into very fine cubes.

4- Heat a non-sticking pan on a high heat. Pour the olive oil and add the fine garlic cubes. Stir for 2 minutes until golden. Reduce the heat to low.
recipes
recipes

5- Add the sweet paprika and chili powder over the golden fried garlic, then directly add the fried potatoes and stir well for about 3 minutes to combine them with the spices and garlic.
Recipes
recipes

6- Last, add the chopped coriander, salt and white pepper, stir for 1 minute and serve hot.
Recipesrecipes

Watch the video recipe:
We have created a beautiful and fun video presenting this easy and quick recipe. Watch it below.


-----------------------------------------------------------------------

هذه الوصفة هي لمسة رائعة للبطاطس المقلية الغنية بالنكهات والروائح. لن أتظاهر بأنها صحية ، ولكن مهلا ، يمكننا السماح لأنفسنا بتناول بعض الكربوهيدرات والأطعمة المقلية من وقت لآخر. يتم تقطيع البطاطس في هذه الوصفة إلى مكعبات وتقلى مرتين للحصول على لون ذهبي جميل. لهذا اللون الذهبي الجميل نضيف اللون الأخضر من الكزبرة الطازجة والأحمر من البابريكا الحلوة للحصول على أكثر الأطباق جاذبية.
بهذه البساطة من حيث عدد المكونات وطريقة التحضير ، تحتل هذه الوصفة مكانًا رائعًا على المائدة اللبنانية باعتبارها واحدة من أشهر المازات الساخنة.

chili fried potatoes

وجبات (4 أشخاص)
مكونات:
4 حبات بطاطس متوسطة الحجم
10 فصوص ثوم
1/2 باقة كزبرة طازجة
ملح 1/2 ملعقة صغيرة
1 1/2 ملعقة طعام بابريكا حلوة
4 ملاعق كبيرة زيت زيتون
رشة فلفل أبيض
1/4 ملعقة صغيرة من مسحوق الفلفل الحار
4 أكواب زيت نباتي للقلي

طريقة التحضير: 
1-نحضر مقلاة ، نسكب فيها 4 أكواب من الزيت النباتي ونحميها على نار متوسطة.
في هذه الأثناء ، ابدأ في تقشير البطاطس. اغسلها جيدا. قطعها إلى مكعبات متوسطة الحجم(حوالي 2 سم).

Recipes

2- سيتم قلي هذه المكعبات مرتين للحصول على لون ذهبي جميل وقوام مقرمش. لذلك في البداية ، في زيت ساخن بدرجة حرارة 140 مئوية (285 فهرنهايت) ، اقلي مكعبات البطاطس حتى تتكون قشرة صفراء داكنة اللون(قبل أن تتحول إلى ذهبي). صفيهم لمدة 5 دقائق في مصفاة معدنية.
ثم اغمس البطاطس المقلية في الزيت مرة أخرى عندما تصل درجة حرارة الزيت إلى 175 درجة مئوية (350 فهرنهايت) واقليها حتى تكتسب لونًا ذهبيًا غنيًا.

Recipes

 

 

 







3- ضع البطاطس المقلية مرتين في المصفاة المعدنية مرة أخرى حتى يتم تصفية كل فائض الزيت.
 
** تحضير المكونات للطبخ:
الكزبرة: تُجمع الكزبرة في باقة صغيرة عن طريق إزالة الأوراق الصفراء والجافة. انقع الباقة في الماء والخل الأبيض والملح لمدة 5 دقائق. اشطفها وصفيها على منشفة لمدة 3 دقائق.
افرمهم فرما خشنا باستخدام سكين مطبخ كبير حاد.
 
الثوم: قشر فصوص الثوم وقطعها إلى مكعبات رفيعة جدًا.
 
4- سخن مقلاة غير لاصقة على نار عالية. اسكب زيت الزيتون وضف مكعبات الثوم. قلب لمدة دقيقتين حتى يصبح الثوم ذهبي اللون. اخفض الحرارة.

recipesrecipes

 5- اضف البابريكا الحلوة ومسحوق الفلفل الحار فوق الثوم المقلي، ثم اضف البطاطا المقلية مباشرة وقلب جيداً لمدة 3 دقائق حتى تمتزج مع البهارات والثوم.

recipesRecipes

 6- أخيرًا ، أضف الكزبرة المفرومة والملح والفلفل الأبيض وقلب لمدة دقيقة وقدمها ساخنة.

Recipes


 


Comments