Hummus حمص بالطحينة

Hummus is a highly nutritious appetizer, it can also be served as a snack on a delicious brown bread especially when you are on a low GI diet.
Homemade hummus is way more delicious than store-bought hummus you just need the proper instructions. 
Preparing a Hummus dish is not only about ingredients and mixing. Every single step in the process is very important to obtain a delicious final result.
In this recipe, I give you simple and easy instructions to learn how to prepare the best Hummus ever.
                                                                                                                                    ~ Chef François El-Aaraj
Hummus
Serves 4
Ingredients:
100 g dry chickpeas
1/2 teaspoon baking soda
1L water

Hummus with Tahina:
250 g cooked chickpeas
1/4 cup Tahini
1 small garlic clove
3/4 teaspoon of salt
3 tbsp lemon juice
1/3 cup cold water

Directions
Cooking the chickpeas:
1- Soak the chickpeas in water over night (minimum 8 hours)
2- Mix  1/2 teaspoon of baking soda with the soft chickpeas, and transfer the whole mix (soft chickpeas, water and baking soda) to a cooking pot. Add additional water to cover the chickpeas.
Hummus
3- Bring to a boil. Do not remove the chickpeas foam. When it boils, reduce the heat to medium for about 10 minutes. Then reduce the heat to low until the chickpeas are well cooked.
4- To check if they're done, crush one chickpea with your thumb and index. If it is very soft, smashes quickly with its skin, and the core is all cooked then you're chickpeas are ready for the next step.
Hummus
5- Let the chickpeas cool for 10 minutes then transfer them to a food processor and grind until creamy.
6- Cool the pureed chickpeas in the fridge for about 30 minutes if you plan to prepare the Hummus on the same day if not you can chill the chickpeas puree in the freezer until needed.

Hummus preparation:
1- In a food processor, add the pureed chickpeas, tahini, lemon juice, garlic and salt. Blend on medium-high heat and add the cold water bit by bit until the Hummus is well combined, creamy and whitish.
2- Transfer to a serving plate and serve.
Bon Appétit!

BONUS VIDEO:
Watch how the chef serves the Hummus platter and learn how to replicate it.
Video Recipe:
I have prepared a nice and fun cooking video for you to show you how to prepare the Hummus dish.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
الحمص بالطحينة مقبلات ذات قيمة غذائية عالية ، ويمكن أيضًا تقديمها كوجبة خفيفة على خبز أسمر لذيذ خاصة عندما تكون على نظام غذائي منخفض المؤشر الجلايسيمي.
الحمص المصنوع في المنزل هو أكثر لذة بكثير من الحمص الذي تشتريه من المتجر ، فأنت تحتاج فقط إلى التعليمات المناسبة.
تحضير هذا الطبق لا يتعلق فقط بالمكونات والخلط. كل خطوة في خطوات التحضير مهمة للغاية للحصول على نتيجة نهائية لذيذة.
في هذه الوصفة أقدم لكم تعليمات بسيطة وسهلة لتتعلموا كيفية تحضير أفضل حمص على الإطلاق.                                  ~ الشيف فرنسوا الأعرج
Hummus

عدد الوجبات (4)
مكونات:
100 جرام حمص جاف
1/2 ملعقة صغيرة من الكاربونات
1ل ماء
حمص بالطحينة:
250 جرام حمص مطبوخ
1/4 كوب طحينة
1 فص ثوم صغير
3/4 ملعقة صغيرة ملح
3 ملاعق كبيرة عصير الحامض
1/3 كوب ماء بارد


خطوات التحضير 
سلق الحمص:

1- نقع الحمص الجاف في الماء طوال الليل (مدة 8 ساعات)
2- امزج نصف ملعقة صغيرة من الكاربونات مع الحمص وانقل المزيج  إلى طنجرة. أضف المزيد من الماء لتغطية الحمص.

Hummus






3- دعه يغلي. لا تقم بإزالة رغوة الحمص بل أخفض حرارة النار الى وسط   و دعها تغلي لمدة 10 دقائق ثم أخفض النار و دعها حتى نضوج الحبوب.
4- للتأكد من نضجها ، اسحق حبة الحمص بأصابعك. إذا كانت طرية جدًا ، و تهرس سريعًا مع القشرة فالحمص جاهز للخطوة التالية.

Hummus






5- انقل الحمص إلى الخلاط ,بعد تبريده على حرارة الغرفة مدة 10 دقائق,و اطحنه حتى يصبح كريميًا.
6- يمكنك تحضير الحمص  بالطحينة في اليوم نفسه بعد تبريد الحمص المطحون بالبراد لمدة أقلها 30 دقيقة أو توضيب الحمص المطحون في الثلاجة حتى الحاجة.

تحضير الحمص:
1- استعمل الخلاط. ضف الحمص المهروس والطحينة وعصير الحامض والثوم والملح. شغل الخلاط على سرعة متوسطة و ضف الماء البارد تدريجيا حتى يتجانس الخليط جيدًا ،ويصبح كريمي ومايل الى البياض.
2- انقل الحمص بالطحينة إلى طبق التقديم وقدمه.
بالعافية!

فيديو التحضير:




 

 











 


Comments